Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα Σποράκια του σχολείου μας γιορτάζουν την "Αποταμίευση"...!!!

Ευρούλι,το ευρούλι γεμίζει το σακούλι…

 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί γιορτάζουμε ως ημέρα Αποταμίευσης αυτή τη συγκεκριμένη μέρα; Η 31η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου του 1924.

 Στόχος των ανθρώπων του Ταμιευτηρίου είναι να  ευαισθητοποιήσουν ακόμα και τις πιο μικρές ηλικίες, για συνετή κατανάλωση, κριτική στάση απέναντι στην υπερκατανάλωση και συνειδητή οικονομία, που δεν θα έχει φυσικά διάρκεια μιας μέρας, αλλά θα γίνεται με γνώση και προσοχή κάθε μέρα.

Η συμβολή των γονιών και των δασκάλων:

  Το πόσο σημαντικό είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την αξία της σωστής και με μέτρο κατανάλωσης χρημάτων το γνωρίζουν οι γονείς πρώτοι απ’ όλους και μάλιστα πολύ καλά. Από τους ίδιους όμως εξαρτάται να μπορέσουν να διαμορφώσουν σιγά σιγά μια καλύτερη και πιο υπεύθυνη γενιά πολιτών.

  Εσείς, οι γονείς, λοιπόν θα δώσετε πρώτοι το «καλό» παράδειγμα της οικονομίας με το να ενδιαφερθείτε για το σχολικό χαρτζιλίκι και την καλή διευθέτησή του και εμείς οι δάσκαλοι Θα τους διδάξουμε ότι η υπερκατανάλωση δεν καταξιώνει κοινωνικά το άτομο αλλά γίνεται υποκατάστατο της αληθινής ουσίας της ζωής.

 Δείξτε τους ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι, αυτό της συγκέντρωσης ενός μέρους από το χαρτζιλίκι τους σε έναν όμορφο και ζωηρόχρωμο κουμπαρά, που θα τους θυμίζει ότι πρέπει να τον γεμίσουν προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να τον σπάσουν για να αγοράσουν το πολυπόθητο παιχνίδι ή βιβλίο. Μια παρόμοια ενέργεια θα κάνουμε και εδώ στο σχολείο γεμίζοντας με ευρουλάκια έναν κουμπαρά που θα σπάσουμε στο τέλος της χρονιάς και θα πάρουμε παιδαγωγικό υλικό  για τα παιδιά. Οι μαθητές μου και εγώ προτείνουμε να δώσουμε σ΄αυτή τη δράση τον τίτλο: "Η Αποταμίευση γίνεται παιχνίδι"...

Και μια συμβουλή από εμένα είναι να αφήσουμε τα ίδια τα παιδιά να κουμαντάρουν τον… οβολό τους και να μη βιαζόμαστε να γεμίσουμε εμείς τον κουμπαρά εκ μέρους τους. Έτσι, "το παιχνίδι της Αποταμίευσης", θα αποβεί μάταιο ως προς την παιδαγωγική του αξία. Καλό είναι να μη φτάσουμε ποτέ σε υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια άλλη κακή χρήση των χρημάτων, τη φιλαργυρία. Το μέτρο, η υπομονή και η επιμονή, όπως μας τα διδάσκουν και τα σοφά μυρμήγκια είναι αρετές που τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές στα παιδιά.

Δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας:

Έκθεση με κουμπαράδες με τη συμμετοχή όλων των μαθητών...!!!!


Εικαστικές δημιουργίες από τα "Πρωτάκια " μας...!!!








Έρευνα για τη Αποταμίευση από τα "Πεμπτάκια" μας...!!!
(Θα αναρτήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αφού τελειώσει η επεξεργασία της...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου