Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
.....................
Ακριβώς κ.Κική...εφησυχασμός της συνείδησης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όταν η συνείδησή μας είναι σε αδράνεια δυστυχώς θα βλέπουμε ακόμα πιο συχνά εικόνες
παιδικής εκμετάλευσης στον δυτικό κόσμο...
Αλήθεια ...τι θα πρεπει να αλλάξουμε εμείς όλοι
για να αποκτήσουν επιτέλους τα παιδιά τον ιδεατό ρόλο τους και να επιστρέψουν επιτέλους στην αθωότητα , που ειναι κλεμμένη και λεηλατημένη...
κ.Κατερίνα
Κάπου άκουσα πως "ό,τι σπέρνουμε , αυτό φυτρώνει"...ε, λοιπόν ας φροντίσουμε όλοι εμείς οι μεγάλοι- γονείς και εκπαιδευτικοί- να σπείρουμε τα σωστά σποράκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλει διαρκή προσπάθεια και αγώνα!
Καλό ξημέρωμα, ευαίσθητή μου Κατερίνα!
Ακριβώς αγαπητές μου κυρίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δικαίωμα του παιδιού είναι η υποχρέωση του γονιού
να μεταφέρει σωστά στο παιδί του τις πραγματικές αξίες
και όχι ο γονιός να μεταφέρει στο παιδί του τα δικά του
ψυχο-εγωιστικά προβλήματα.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!