Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου.


  28 Οκτωβρίου του 1940

 H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα  σύνορα της Ελλάδας.

  Tη μέρα εκείνη του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Γκράτσι, νωρίς το πρωί έδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης, που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου, για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

 Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στα γαλλικά, την επίσημη διπλωματική γλώσσα, την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (αλόρ σε λα γκερ: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος».
Η άρνηση αυτή πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ» και κατοχυρώθηκε. Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939.

  Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες έδωσαν τέλος τυπικά στον ελληνοϊταλικογερμανικό πόλεμο.

  Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. 


  Τα τριτάκια του σχολείου μας, σήμερα, έκαναν το δικό τους αφιέρωμα για την 28η Οκτωβρίου! Οι σκοτεινές πλευρές του πολέμου, οι ήρωες του '40, το ΟΧΙ των Ελλήνων, το χρονικό του πολέμου αναρτήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Ήταν μια  πρωτοβουλία με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα!

 Μπράβο παιδιά για την επιμέλεια της παρουσίασης και για την ωραία επιζωγράφιση των ηρωϊκών στιγμών! Ας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας, όλα όσα αναρτήσατε! Η γνώση που προσφέρατε είναι πολύτιμη για όλους τους μαθητές!!!

  Πιστεύω πως ο καθένας από μας, έχει ανάγκη σήμερα από οποιαδήποτε άλλη φορά, να αποτυπώσει μέσα του το νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου