Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη



  Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκινά τα προγράμματά του με την έκθεση "Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο" και συγκεκριμένα με τις φωτογραφίες δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων, παραγγελιοδόχων του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου, του Ιταλού Mimmo Jodice και του Γάλλου Jean Christophe. Στόχος της φωτογραφικής έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, μέσα από τις φωτογραφίες εξαιρετικής εικαστικής ποιότητας και τεχνικής την ιδιαίτερη οπτική, δύο μεγάλων δημιουργών των  Mimmo Jodice και Jean  Ballot, το Μουσείο του Λούβρου. Ταυτόχρονα, μέσα από τον συνδυασμό των φωτογραφικών αυτόνομων και ανεξάρτητων ενοτήτων, εξερευνούνται τα όρια και δίνονται απαντήσεις για τις δυνατότητες και τον ρόλο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας σήμερα. Η έκθεση καλεί τον θεατή σε μυστικές περιπλανήσεις, όταν το Λούβρο είναι άδειο, δίνοντάς του την ευκαιρία να προσέξει οπτικές γωνίες και να δώσει ερμηνεία  για τις σχέσεις των κατοίκων του μουσείου, μόνιμους και προσωρινούς, με τους πολυάριθμους και διαφορετικούς επισκέπτες του.

Ας δούμε όμως τι είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο είναι ένα εναλλακτικό εργαλείο της δουλειάς στο σχολείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η τάξη ανά πάσα στιγμή «επιστρέφοντας» σε αυτό σαν εμπειρία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα οπτικά ερεθίσματα, τα γνωστικά αντικείμενα και οι εμπειρικές δράσεις που θα κατακτηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσείο, μπορούν να συνδεθούν με τη διδακτική ύλη του σχολείου.

  Η Γ΄ και Δ΄ τάξη την Πέμπτη, 25  Οκτωβρίου, υλοποίησαν το πρόγραμμα φωτογραφίας του Μουσείου. Οι μουσειοπαιδαγωγοί, προετοίμασαν την ομάδα έτσι ώστε να αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά με το χώρο και τα εκθέματα  
Με ενδεικτικές ερωτήσεις αλλά και δραστηριότητες  προετοιμασίας μπροστά από τις φωτογραφίες του Μουσείου  οργάνωσαν και δόμησαν το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. 
Το πρόγραμμα επικεντρωνόταν στα "πορτραίτα", ζωγραφικά, φωτογραφικά, κλασικά αλλά και σύγχρονα. Επιλέχτηκαν εκθέματα του "Μουσείου του Λούβρου". Τα παιδιά αφού τα παρατήρησαν καλά καλά, συζήτησαν τους λόγους που ο φωτογράφος ή ο ζωγράφος αποτύπωσε το κάθε πρόσωπο με συγκεκριμένο τρόπο και ποιο αποτέλεσμα ήθελε να πετύχει .Στο τέλος, στα εργαστήρια, δημιούργησαν τα παιδιά  τα αυτοπορτραίτα τους, τα οποία πήραν μαζί τους για να εκθέσουν στο σχολείο. Τα τριτάκια πήραν μαζί τους και τα κολάζ που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Στιγμιότυπα από το πρόγραμμα στο Μουσείο:











Ας δούμε όμως κάποια  άλλα σημεία που εστίασαν οι μουσειοπαιδαγωγοί:

Εστίασαν στη  φωτογραφία...

Τι είναι η φωτογραφία;

  Η φωτογραφία, όπως ο κινηματογράφος είναι μια μορφή τέχνης που αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα. Η παραγωγή μιας φωτογραφίας ξεκίνησε να γίνεται με την έκθεση μιας φωτοευαίσθητης επιφάνειας (φιλμ) στο φως και τη σταθεροποίηση της εικόνας μέσω χημικής επεξεργασίας, Η φωτογραφική μηχανή επιτρέπει στο φωτογράφο να επιλέξει πόσο φωτεινή ή σκοτεινή θέλει να είναι η εικόνα του αναλόγως με το φως που επιτρέπει να περάσει πάνω στο φιλμ. Επίσης ο φωτογράφος επιλέγει που θέλει να καδράρει και να εστιάσει. Σήμερα όλα αυτά γίνονται με ψηφιακή τεχνολογία. Η καλλιτεχνική αξία μιας φωτογραφίας έγκειται στο ισορροπημένο κάδρο, στο σωστό φωτισμό, τη σωστή εστίαση αλλά και στη στιγμή που αιχμαλωτίζεται, μια στιγμή που συμβαίνει κάτι μοναδικό και δεν θα επαναληφθεί.

Εστίασαν στο Λούβρο...

Τι είναι το Λούβρο;

  Το Λούβρο είναι το πιο διάσημο μουσείο τέχνης του κόσμου και το πρώτο σε επισκεψιμότητα. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, την πρωτεύουσα της Γαλλίας και είναι κάτοχος χιλιάδων εκθεμάτων από την προϊστορική εποχή μέχρι και τον 19ο αιώνα. Το παλάτι του Λούβρου χτίστηκε στα τέλη του 12ου αι. ως φρούριο και μέχρι τις μέρες μας έχουν γίνει αμέτρητες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, επεκτάσεις και αλλαγές. Τον 17ο αι. το Λούβρο από παλάτι μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο της βασιλικής συλλογής. Στο πέρασμα των αιώνων, τρεις προσωπικότητες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το Λούβρο. Ο Φραγκίσκος Α’ εμπλουτίζει την αρχική μαγιά έργων τέχνης με σημαντικά αποκτήματα όπως η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι. Ο Λουδοβίκος ο XIV, ο βασιλιάς ήλιος, επεκτείνει κι άλλο το Λούβρο και αρχιτεκτονικά και αριθμητικά αυξάνοντας σημαντικά τη συλλογή του. Ο Ναπολέων ονειρευόταν να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο. Καθιέρωσε μάλιστα στους όρους ειρήνης να προβλέπεται η πολεμική αποζημίωση και σε έργα τέχνης που εκτιμόταν από Γάλλους ειδικούς και μεταφέρονταν στο Λούβρο. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Λούβρο άδειασε για άλλη μία φορά. Λέγεται πως η Μόνα Λίζα "πέρασε" 4 χρόνια μέσα σε ένα φορτηγό, το οποίο μετακινείτο διαρκώς. Το σημερινό Λούβρο διαθέτει πάνω από 380.000 αντικείμενα από τα οποία εκτίθενται τα 35.000 σε οκτώ πτέρυγες.

3 σχόλια:

  1. Τι ωραία που περάσατε, μακάρι να ήμουν μαζί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχε ενδιαφέρον τόσο η έκθεση των έργων όσο και το πρόγραμμα! Σου προτείνω να επισκεφτείς το Μουσείο για να τα θαυμάσεις!

    Καλό απόγευμα σου εύχομαι, με δημιουργικές αναρτήσεις!

    Και για τους μαθητές που θέλουν να σε επισκεφτούν,η διεύθυνση του ιστολογίου είναι ΕΔΩ: http://neochenglishcorner.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή