Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Παράδοξο...ή μήπως όχι!


  Είναι εκπληκτική η δημιουργική ικανότητα της φύσης  να κάνει έναν ατέρμονο κύκλο  συνεχούς μεταμόρφωσης προκειμένου να επιστρέψει  στη αρχική της μορφή!  Διαβάστε και θα καταλάβετε...

  Κανείς δεν θα πίστευε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα πως μια περιοχή που εξελίσσεται σε χωματερή, με την αλλαγή του αιώνα θα ανακηρύσσονταν προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη στην παραλία που είναι γνωστή με το όνομα "Γυάλινη παραλία" και βρίσκεται λίγο έξω από το Φορτ Μπραγκ στην Καλιφόρνια.

  Οι κάτοικοι, ελλείψει χώρου περισυλλογής σκουπιδιών και με τη θάλασσα τόσο κοντά, σκέφτηκαν πως η λύση ήταν απλή και….προφανής! Θα έριχναν τα σκουπίδια από την άκρη ενός γκρεμού σε μια παραλία της περιοχής τους! Ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης, αλόγιστα-για να μην πούμε και με χαρά(πρέπει να ομολογήσουμε πως το να πετάς σκουπίδια από ένα γκρεμό είναι πιο διασκεδαστικό απ’το να βγάζεις απλά τα σκουπίδια έξω) συνέχισε να πετάει να σκουπίδια του εκεί για χρόνια. Το έκαναν με ευχαρίστηση και ακατάπαυστα. Οικιακές συσκευές, μηχανικά εξαρτήματα, ολόκληρα αυτοκίνητα και φυσικά γυαλιά έπεφταν από εκείνη την άκρη του γκρεμού στην παραλία. Η περιοχή απέκτησε  νέο όνομα "Οι Χωματερές"!!!

  Κάπου στη δεκαετία του 1960, η ηγεσία της πόλης μαζί με το τοπικό συμβούλιο ύδατος, αναγκάστηκε να δώσει ένα τέλος σ’αυτή την κατάσταση, δημιουργώντας ένα νέο χώρο ρίψης απορριμάτων και κλείνοντας την παραλία χαρακτηρίζοντας την ως παράνομη χωματερή.

  Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο καθαρισμός της παραλίας. Τα τοξικά και μεγάλα κομμάτια των σκουπιδιών απομακρύνθηκαν. Ένα πράγμα μόνο,ήταν ακατόρθωτο πια να γίνει. Να μαζέψουν τα γυαλιά. Οι δεκαετίες φθοράς που πέρασαν πάνω απ” αυτά τα κομμάτια γυαλιών που είχαν ριχτεί στην παραλία, είχαν ολοκληρώσει ήδη το έργο τους. Τα καιρικά φαινόμενα και τα κύματα, ανακατεύοντας τα γυαλιά , τα είχαν σπάσει, σφυροκοπήσει και μετατρέψει σε λεία, μικρά, στρογγυλεμένα αντικείμενα!

  Έτσι, στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, η προηγούμενη ονομασία "Οι Χωματερές" αντικαταστάθηκε από μια νέα, πιο ελκυστική "Γυάλινη παραλία"!!!


  Aυτή τη στιγμή η παραλία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απαράμιλλης ομορφιάς. Οι επισκέπτες συρρέουν εκεί με την επιθυμία, φεύγοντας να πάρουν κάποια κομμάτια γυαλιού μαζί τους, αλλά η ειρωνεία είναι, πως αυτά τα γυαλιά που κάποτε ήταν παράνομο να τα πετάξεις σ’αυτή την παραλία, είναι πλέον παράνομο να τα απομακρύνεις απ’αυτήν!

 Η Φύση για άλλη μια φορά έδειξε τη δύναμή της! Αποκατέστησε την ισορροπία!
2 σχόλια:

 1. ...και όχι μόνο κ.Κική αποκατέστησε την ισορροπία, αλλά ευτυχώς μας δείχνει πόσο επιεικής ειναι ακόμα μαζί μας!! Μένει να δούμε για πόσο ακόμα...

  κ.Κατερίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύστοχο το σχόλιο, Κατερίνα μου, όπως πάντα άλλωστε! Γνωστές οι ευαισθησίες σου για το "Σπίτι" μας! Η φύση μας ανέχεται...αλλά για πόσο ακόμη;

   Καλό βραδάκι σου εύχομαι!!!

   Διαγραφή