Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Ημερίδα για ευαισθητοποιημένους πολίτες...!!!

Περιβαλλοντική ημερίδα.

Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας.
17-4-2013

Μειώνω- Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω


Έναρξη της ημερίδας 

Με  Αειφορική  προσέγγιση έγινε η έναρξη της ημερίδας από το Διευθυντή του Σχολείου μας και εισηγητή, κύριο Χρήστο Καγιάννη!!!

Ο Διευθυντής μας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την βιωματική πορεία στην εκπαίδευση των μαθητών μας!!!

Ομαδική δουλειά, συνεταιριστικό πνεύμα και ουσιαστική Παιδεία ήταν το τρίπτυχο που ανέλυσε.

Με λόγο καθαρό, ευθύ και άμεσο καθώς και με καταγεγραμμένο φωτογραφικό υλικό, από τις δράσεις και τις δραστηριότητες που καθημερινά με χαρά υλοποιούν οι μαθητές μας, έδωσε το στίγμα της ποιοτικής δουλειάς που κάνουν!!! Απόρροια όλων αυτών είναι η παντελής απουσία βίαιων καταστάσεων. Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα την ήρεμη και ισορροπημένη συνύπαρξή τους στο χώρο του Σχολείου!!! 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον "οραματιστή δάσκαλο", όπως τον αποκαλώ, για τον καθημερινό του αγώνα στο δρόμο της ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας!!!


  Ακολούθησε ανάλυση σε βάθος για  τους λόγους και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών και των πολιτών στην Ανακύκλωση από την κυρία Δαγκλή Βασιλική.
 Η κυρία Δαγκλή, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μάς τίμησε με την παρουσία της και την εξαιρετική εισήγησή της.
  Μας συγκίνησε λέγοντάς μας, πως με κάθε ευκαιρία, σε όποιο σεμινάριο η συνέδριο εισηγείται, φέρνει ως παράδειγμα το δικό μας Σχολείο!

                                             ...............

 Τα κύρια σημεία της εισήγησής της αφορούσαν το   ενεργειακό όφελος από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών και την εξοικονόμηση των πρώτων υλών.

 Με την ανακύκλωση των υλικών, τόνισε,  επιβραδύνεται η εξάντληση των πρώτων υλών, ώστε να χρησιμοποιηθούν και από τις επόμενες γενιές.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη...

Τα απόβλητα των εργοστασίων μειώνονται σημαντικά, όταν παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά.

Έχουμε εξοικονόμηση κεφαλαίων...

Με την ανακύκλωση εξοικονομούνται χρήματα  γιατί εξορύσσονται μικρότερες ποσότητες εγχώριων πρώτων υλών ενώ εισάγονται μικρότερες ποσότητες.

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε τα απορρίματα;

Γιατί μ΄αυτό τον τρόπο...

·Μειώνουμε τα απορρίματα και τα προβλήματα διαχείρισης τους.
·Μειώνουμε τον όγκο των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, στις θάλασσες και στα ποτάμια.
·Εξοικονομούμε ενέργεια.
·Μειώνουμε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
·Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
·Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

 
Με την παρουσία τους μας τίμησαν η κυρία Κέπετζη Ειρήνη, υπέυθυνη για θέματα παιδείας του Δήμου μας
 καθώς και ο κύριος Ματσουκατίδης Θεόδωρος, πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος που μίλησε για την πορεία της  ανακύκλωσης στο δήμο μας αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.
 Βρισκόμαστε σε εμβρυακή μορφή όσο αφορά την Ανακύκλωση σε σχέση με προηγμένες χώρες της Ευρώπης, τόνισε. Είμαστε στο στάδιο της αποκομιδής και ως εκεί. Στην Ευρώπη έχουν εδώ και χρόνια περάσει στην "ολοκληρωμένη  διαχείριση"! 
Απέχουμε πολύ από τον τρόπο που έχει γίνει συνείδηση τόσο στους πολίτες, όσο και στην επίσημη πολιτεία, ότι ο Πλανήτης μας μάς χρειάζεται και πρέπει με κάθε τρόπο να τον βοηθήσουμε!


Ο Σύλλογος Γονέων πάντα στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ετοίμασε για τους καλεσμένους εξαιρετικά πλούσιο μπουφέ με εδέσματα, αναψυκτικά και καφέδες.


...........................

«Η αειφορική ανάπτυξη εμπεριέχει την
ολική ποιότητα που αξίζει να τη ζεις, να την απολαμβάνεις, να την εξασφαλίζεις για τον διπλανό σου αλλά και για τις επόμενες γενιές, να την προστατεύεις με τη βούλησή σου ως ελεύθερος άνθρωπος με ολοκληρωμένη προσωπικότητα…ας το έχουμε κατά νου κι ας πορευτούμε έτσι από ΄δω και στο εξής» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου