Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το Όραμα Της Αειφορίας...!!!


Με αφορμή τον προβληματισμό μας στην τάξη για τα οικοσυστήματα.

Συγκλονιστικά στοιχεία!
Πηγή: Βραβείο Αειφόρου Σχολείου

Υπεύθυνος: Δημήτρης Καλαϊτζίδης 



Κανείς άνθρωπος στον κόσμο μας δεν αμφιβάλει πλέον: Η Γη είναι δεν είναι πια όπως ήταν παλιότερα. Δείτε ορισμένα στοιχεία που μπορεί να δείχνουν μέρος της κατάστασης:

0,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό για τις βασικές ανάγκες.

2,6 δισ. άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

1 δισ. άνθρωποι υποσιτίζονται, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άλλοι πεθαίνουν από τις ασθένειες του πολιτισμού (καρδιακά, εγκεφαλικά, καρκίνους, διαβήτη).

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να αυξηθεί από 7 δισεκατομμύρια σε 11 δισεκατομμύρια.

Η θνησιμότητα των παιδιών πριν τα 5 τους χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 5% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στο εισόδημα όχι μόνο μεταξύ χωρών (π.χ. Σουηδία-Σουδάν) αλλά και μεταξύ των κατοίκων της ίδιας χώρας, με ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων (περίπου 15%) να απολαμβάνει το 80% των παγκόσμιων πόρων.

Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει με ταχύτατο ρυθμό προκαλώντας ασύλληπτες περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, η ασύδοτη οικονομία της ελεύθερης αγοράς και η επικράτηση του χρηματιστικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την  παγκοσμιοποίηση, έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας μειοψηφίας και ταυτόχρονα,  δραματική υποβάθμιση της ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Οι αλλαγές που έχουν προκληθεί στη Γη εξ αιτίας του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής-κατανάλωσης έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στα οικοσυστήματα και στα λεγόμενα «συστήματα υποστήριξης της ζωής». Ακόμη και οι πιο σκεπτικιστές όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος παραδέχονται ότι έχει ήδη σημειωθεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου.  Χιλιάδες μαρτυρίες στις  καθημερινές ειδήσεις αποκαλύπτουν  ότι αν συνεχιστεί αυτό το μοντέλο καταλήστευσης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη, η επιβίωση του ανθρώπινου είδους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το άρθρο είναι μεγάλο, έτσι θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις με λεπτομέρειες για τις αιτίες.

3 σχόλια:

  1. η εκδρομι ειταν τελια
    νικοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Νίκο, που σου άρεσε η εκδρομή!!! Το σχόλιό σου το έγραψες σε ανάρτηση που αφορά άλλο θέμα. Την επόμενη φορά πρόσεξε που θα γράψεις.

      Διαγραφή
  2. η εκδρομι ηταν τελια
    νικοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή