Τι λέει η μυθολογία...
Tα τρία αδέλφια, Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης τρύγησαν τα αμπέλια τους και φτιάξανε κρασί. Όμως η παραγωγή εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ μικρή κι έτσι συμφώνησαν να ενώσουν σε ένα πιθάρι το κρασί τους, και να το χρησιμοποιούν έπειτα εξίσου.
Ο Φεβρουάριος λάτρευε να πίνει. Όταν λοιπόν έβαλε το δικό του κρασί, άνοιξε μια τρύπα στο πιθάρι για να μπορεί να πάρει το μερίδιό του χωρίς να το καταλάβουν οι άλλοι. Από εκείνη την τρύπα έπινε λίγο λίγο κάθε μέρα κρυφά από τα αδέλφια του. Δεν μπορούσε όμως να ελέγξει τον εαυτό του, κι έτσι ήπιε όλο το κρασί, και το κρασί των άλλων.
Ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος θύμωσαν και για να τον τιμωρήσουν του πήραν από μία μέρα. Έτσι, αυτός έμεινε κουτσός με 28, ενώ οι άλλοι δύο μήνες έχουν από 31 ημέρες...
Πηγή: Προβατάκης Θ, Τζαβάρα Κ," Με τους μήνες συντροφιά ζωντανεύω τα παλιά", Διάπλους
Παροιμίες του Φλεβάρη...
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
....................
Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
.....................
Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.
.....................
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ΄ανθίσει. Μα αν πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.
.......................
Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θ΄ανθίσει.
Τι λέει η ιστορία...
Κατά το 452 π.Χ. οι άρχοντες της Ρώμης μετέθεσαν το Φεβρουάριο από το τέλος του έτους που βρισκόταν, μετά τον Ιανουάριο... και έτσι έγινε δεύτερος μήνας.
Αρχικά είχε τριάντα μέρες, όπως και οι άλλοι μήνες. Το Ιουλιανό ημερολόγιο, που θεσπίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, το 46 π.Χ., αφαίρεσε μία μέρα από το Φεβρουάριο. Επί αυτοκράτορα Αυγούστου αφαιρέθηκε ακόμη μία μέρα και προστέθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα στο μήνα Αύγουστο. Έτσι ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνον ημέρες.
Η περίσσια λοιπόν μέρα προστίθεται στο τέλος του Φλεβάρη, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28. Παλιότερα την πρόσθεταν μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, δηλαδή λογάριαζαν την 24η Φεβρουαρίου δύο φορές. Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από την πρώτη Μαρτίου, η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτη. Και με τον καιρό ο όρος δίσεκτο έμεινε για ολόκληρο το έτος που έχει μία μέρα περισσότερη από τους άλλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δίσεκτο έτος γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αλλά τα δίσεκτα έτη ο λαός μας τα θεωρούσε παλιότερα γουρσούζικα και γι' αυτό απέφευγε να κάνει στη διάρκειά τους σημαντικές ενέργειες, και κυρίως γάμους. Αυτό, αν και γενικά έχει ξεπεραστεί σήμερα, ωστόσο σε μερικά χωριά ή περιοχές ισχύει.
Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος "δίσεκτο έτος" σημαίνει δύσκολος καιρός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου