Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας...!!!


    Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
    του Ουίλιαμ Σαίξπηρ...!!!


  Το σχολείο μας παρακολούθησε σήμερα μια υπέροχη θεατρική παράσταση το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου. Η παράσταση ήταν ομολογουμένως πολύ καλή, με γρήγορη εναλλαγή σκηνικών και ρόλων, με καταπληκτική μουσική, κωμικά στοιχεία και ευρηματικές ατάκες και  άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά. Μάλιστα ένας μαθητής - εθελοντής της Δευτέρας τάξης  συμμετείχε στην  παράσταση παίζοντας το ρόλο του Βασιλιά. Ήταν υπέροχος στον ρόλο του. Τον χειροκρότησαν όλοι!!!

 Οι μαθητές μας έφυγαν κατενθουσιασμένοι και με την επιθυμία να παρακολουθούμε πιο συχνά θεατρικές παραστάσεις, κάτι που με βρίσκει απολύτως σύμφωνη, αλλά και γιατί όχι να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές στην παράσταση την επόμενη φορά... Τα ξωτικά της παράστασης...βγαλμένα απ΄το όνειρο...!!!

  Το παραμύθι αναφέρεται και εστιάζει στις σχέσεις των δύο φύλων και προσεγγίζει τις περιπλοκές και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Η κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Ερμεία, παραβλέπει τις επιθυμίες του πατέρα της και αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Λύσανδρο και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Όμως ο εκλεκτός του πατέρα της και ερωτευμένος μαζί της, Δημήτρης, αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Η Ελένη, που είναι ερωτευμένη και αυτή με την σειρά της με τον Δημήτρη, αποφασίζει να τον εμποδίσει ακολουθώντας τον.


Κωμική σκηνή που πρόσφερε άφθονο γέλιο με τα περίεργα ονόματα των επαγγελμάτων!

 Ο Σαίξπηρ καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορία, χρησιμοποιώντας τις μαγικές ικανότητες των ξωτικών του δάσους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παραμυθιού. Η ερωτική διαμάχη του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών επηρεάζει τις σχέσεις των ηρώων, αφού πάνω στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία.


Εδώ περιπλέκονται τα πράγματα με τα δύο ζευγάρια του έργου, πράγμα που το καταφέρνει με την υψηλή τεχνική του ο Σαίξπηρ...!!!

  Τελικά ο Σαίξπηρ καταφέρνει να οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα, αφήνοντας όμως υπονοούμενα, ότι ίσως ο πραγματικός έρωτας δεν υπάρχει πάντα. 


  Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αναμφισβήτητα είναι ένας κλασικός θεατρικός συγγραφέας καθώς τα έργα του έχουν διαχρονική αξία. Η ποιητική και ποιοτική του γλώσσα συμβάλλει στην γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών. Η ανεξάντλητη φαντασία του συγγραφέα δημιουργεί έναν κόσμο ονείρου που όμως περιέχει πολλούς παραλληλισμούς με την πραγματική ζωή. Αυτή η αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών στην παιδική συνείδηση, αποτελεί μία ώθηση στην διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας χωρίς να παραβιάζει την μοναδικότητα της.

Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η παράσταση...όλα τα παιδιά επί σκηνής για να αγκαλιάσουν τους συντελεστές!!!

 Η υποκριτική, ο σκηνικός διάκοσμος, οι φωτισμοί, τα κοστούμια και η μουσική πράγματι δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικά και νοηματικά άρτιο. Τέτοιου είδους παραστάσεις πιστεύω ότι συμβάλλουν στη διαμόρφωση της αισθητικής καλλιέργειας των μικρών παιδιών και τους ανυψώνουν πνευματικάΑυτό είναι και το ζητούμενο άλλωστε όταν παρακολουθούμε θέατρο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου