Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς,η ελιά...!!!


Έχουν γραφεί άπειρα κείμενα γύρω απ’ αυτό το ευλογημένο δέντρο, το Ιερό Δέντρο της θεάς. Ιστορικοί, αρχαιολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί και φυσιοδίφες έχουν αναφερθεί σ’ αυτό αναρίθμητες φορές.

Οι απλοί άνθρωποι το ξεχώρισαν για τις ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες του, οι μυθιστοριογράφοι και οι ποιητές εξύμνησαν την αξία και την αντοχή του. Οι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τις βαθιές χαρακιές και τις μεγάλες τρύπες, που ανοίγει ο χρόνος στους κορμούς του οι πνευματικοί άνθρωποι διέγνωσαν τον βαθύτερο συμβολισμό του, γι’ αυτό και το χρησιμοποίησαν για να επισημάνουν τις ανώτερες αρετές του ανθρώπου.

Το δώρο της θεάς της Σοφίας έκριναν οι πολίτες της νεοϊδρυθείσας πόλις του Κέκροπα ότι ήταν πολυτιμότερο για την ζωή τους από το δώρο του θαλασσοκράτορα Ποσειδώνα.

Όταν ο Ποσειδώνας, λέει ο μύθος, κτύπησε με την τρίαινα του τον βράχο της Ακροπόλεως, για να διεκδικήσει το έπαθλο, να τιμάται  κατ’ αποκλειστικότητα, από τους κατοίκους της πόλης, μια πηγή με αλμυρό νερό άρχισε να αναβλύζει.

Η θεά Αθηνά, η αντίπαλος του Ποσειδώνα, σ’ αυτήν την διαμάχη, με μάρτυρα τον Κέκροπα, κτυπά το δόρυ της στον βράχο και ευθύς μια ελιά καταφορτωμένη με ώριμους καρπούς, έκανε την εμφάνιση της.

Ο Ποσειδώνας καταλαβαίνει ότι το δώρο της θεάς έχει μεγαλύτερη αξία. Φοβάται ότι για πολλοστή φορά δεν θα καταφέρει να γίνει κυρίαρχος μιας πόλης. Ζητά τη διαιτησία των Ολύμπιων θεών, διότι σε προηγούμενες αναμετρήσεις στάθηκε άτυχος. Την Κόρινθο την έχασε από τον Ήλιο. Ο Γίγαντας Βριάρεως, που ήταν διαιτητής σ’ αυτόν τον αγώνα, την παραδίδει στον αντίπαλο του. Όταν διεκδικούσε την Αίγινα, υποσκελίστηκε από το Δία. Στην Νάξο κερδισμένος βγαίνει ο Διόνυσος. Τους Δελφούς τους παίρνει ο Απόλλωνας και την Τροιζήνα την έδωσαν στην Αθηνά.

Αγανακτισμένος με το δώρο της Αθηνάς, ζητά να παραβρεθούν ως κριτές, όλοι οι Ολύμπιοι θεοί. Ο Κέκροπας όμως, ο βασιλιάς της πόλης, καταθέτει υπέρ της Αθηνάς. Έτσι η πόλη παίρνει το όνομα της θεάς και τίθεται υπό την προστασίας της.

Ο θεός της θάλασσας οργισμένος με το αποτέλεσμα, στέλνει το νερό των πηγών στην πεδιάδα της Ελευσίνας και καταστρέφει την παραγωγή των σιτηρών.

Ο Απολλόδωρος διηγείται ότι ο Αλιρρόθιος, ο γιος του Ποσειδώνα, θύμωνε κάθε φορά που έβλεπε τους κατοίκους της Αττικής να τιμούν την Αθηνά και όχι τον πατέρα του. Μία μέρα αποφάσισε να κόψει με ένα τσεκούρι την ελιά, το δώρο της θεάς. Το τσεκούρι όμως, με ένα θαυμαστό τρόπο, του ξέφυγε από τα χέρια και του έκοψε το κεφάλι.

Ο περιηγητής Παυσανίας λέει ότι μπορούσε κανείς να δει τα δώρα αυτής της μάχης, επάνω στην Ακρόπολη, μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η πηγή ήταν ένα πηγάδι με αλμυρό νερό που βρισκόταν στον περίβολο του Ερεχθείου. Η ελιά της Αθηνάς, γνωστή σαν «Μορία Ελαία» ήταν φυτεμένη μέσα στο Πανδρόσειο.

 Ο μύθος έδωσε έμπνευση στους μαθητές μου και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω:































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου