- "Όταν κάποιος είναι καλοπροαίρετος, χαίρεται βλέποντας ένα σχολείο να δημιουργεί και να αγωνίζεται για το "καλύτερο"...!!!
Αυτά ήταν τα λόγια του διευθυντή μας, κυρίου Καγιάννη Χρήστου, για την επίσκεψη των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας στο σχολείο μας.
Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας με τους Μαθητές μας.
Η κυρία Δαγκλή Βασιλική και ο κύριος Χάλιος Ηλίας, επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή, 25 του Γενάρη, το σχολείο μας. Δυο πρόσωπα γεμάτα θετική αύρα και αισιοδοξία, που μετέδωσαν και σε μας αυτή την αίσθηση που τόσο έχουμε ανάγκη, στο λίγο χρόνο που περάσαμε μαζί. Με ήρεμες κινήσεις και καθόλου βιάση, περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας, της τάξης μας, συζήτησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς, φωτογράφισαν τις γωνιές μας, φωτογραφηθήκαμε και όλοι μαζί,... εισπράξαμε τα θετικά τους σχόλια.
Ευαισθητοποιημένα πρόσωπα, ο καθένας στον τομέα του, που άλλωστε δεν έχουν και μεγάλη απόσταση - γιατί η υγεία μας επηρεάζεται άμεσα από το καθαρό, το υγιές, το "πράσινο" περιβάλλον και το αντίστροφο- έδωσαν μια ενδιαφέρουσα πινελιά στη μέρα μας και νιώσαμε πως συμμετέχουμε όλοι, δίνουμε και παίρνουμε, σ' αυτόν τον κοινό αγώνα των ιδεών, των καινοτομιών, των προσπαθειών. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί κάνουμε νέα και όμορφα πράγματα!!!
Μέσα στην τάξη με τα χαμογελαστά σποράκια...
Η κυρία Δαγκλή μεταξύ των άλλων μας έκανε μια πολύ ωραία πρόταση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Μας ενημέρωσε για μια επιδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία. Η επιδότηση χορηγείται σε συνεργασία με τους δήμους. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Αν λοιπόν στραφούμε σ΄αυτή την καθαρή πηγή καλύπτουμε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον. Το θέμα των φωτοβολταϊκών θα το δούμε τις προσεχείς μέρες με το διευθυντή μας, ο οποίος θέλω να τονίσω πως δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη στροφή σε οτιδήποτε "πράσινο", όχι μόνο τώρα που υλοποιούμε το πρόγραμμα για το "Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, αλλά από τότε που τον γνωρίζω!
Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε ήταν: η "Ανακύκλωση". Η κυρία Δαγκλή σημείωσε κάτι πολύ σημαντικό για τα στάδιά της. Μάς τόνισε πως το πρώτο μέλημά μας, θα πρέπει να είναι η Μείωση της κατανάλωσης, το δεύτερο η Επαναχρησιμοποίηση και το τελευταίο η Ανακύκλωση. Με αυτή την κατάταξη θα πρέπει να γίνεται η "εκπαίδευση" των μαθητών...γιατί μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα που ακολουθούν, "εκπαιδεύονται" ουσιαστικά για να γίνουν οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι πολίτες άρα αυτό που μαθαίνουν, πρέπει να το μαθαίνουν σωστά.
Στην αγαπημένη γωνιά των μαθητών...τη "Γωνιά Ανακύκλωσης"...!!!
Ο κύριος Χάλιος επισκέφτηκε τα τμήματα που υλοποιούν προγράμματα Αγωγής Υγείας, συζήτησε με τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς των τάξεων. Μαζί συζητήσαμε για τα καινοτόμα προγράμματα, μεταξύ των άλλων μου είπε πως ξεκίνησε προγράμματα σε μονοθέσια σχολεία, τότε που ακόμα ο όρος καινοτόμα δεν είχε εφευρεθεί, αλλά και για τη συμμετοχή των σχολείων στα προγράμματα!
Μου άφησαν και οι δυο την καλύτερη εντύπωση. Αγαπούν αυτό που κάνουν και είθε να το κάνουν για πάντα τόσο καλά!!! Το ίδιο και στον κύριο Καγιάννη, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να γίνει μια ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο της Νεοχωρούδας για να ενημερωθούν όσοι επιθυμούν. Φυσικά δέχτηκαν με χαρά να συμμμετέχουν!
Περιμένουμε λοιπόν, να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, την εμπειρία αλλά προπάντων την αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς τους, στη ημερίδα που θα διοργανώσουμε, γύρω στο Μάρτη, έτσι ώστε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερωθούμε σε θέματα που μας αφορούν.