Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Αειφορία

Αειφορία σημαίνει πως κάθε ενέργεια που κάνουμε Σήμερα καλύπτει τις ανάγκες μας, χωρίς να υπονομεύει τη δυνατότητα κάλυψης των  αναγκών των μελλοντικών γενιών

Η Αειφορία είναι το μέλλον της επιβίωσης μας. Είναι ένα σύστημα που σέβεται τη ζωή σε όλες  τις μορφές της και χτίζει ένα καλύτερο κόσμο για όλα τα όντα, αναπαράγοντας την ποικιλομορφία που διδάσκει η ίδια η φύση. Εδώ, φύση είναι το σχολείο, το μάθημα, η τάξη, η δασκάλα: ένα σύστημα που επιβίωσε για εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει να επιβιώνει…



Από το Ινστιτούτο Ερευνών Permaculture Ελλάδας.


Επενδύοντας τον απαραίτητο χρόνο στην συνεργασία σου με τη φύση μπορείς να σχεδιάσεις τις κατάλληλες λύσεις για κάθε περίπτωση.

Φρόντισε λοιπόν:

1. Να Παρατηρείς και να Αλληλεπιδράς: «Η ομορφιά είναι στο μυαλό του θεατή»

2. Να συλλέγεις και να αποθηκεύεις ενέργεια: «Φτιάξτε σανό όσο ο ήλιος λάμπει»

Αναπτύσσοντας συστήματα συλλογής πόρων όταν αυτοί είναι σε αφθονία, έχουμε τη δυνατότητα να   τους χρησιμοποιήσουμε σε ώρα ανάγκης.

3. Να εξασφαλίζεις την παραγωγή: «Νηστικό αρκούδι, δε χορεύει»

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια πραγματικά χρήσιμη ανταμοιβή για τη δουλειά που κάνετε.

4. Να εφαρμόζεις  την αυτορύθμιση και την αποδοχή  για ανατροφοδότηση: «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα…. μέχρι έβδομης γενιάς»

Οι ακατάλληλες δραστηριότητες πρέπει να αποθαρρύνονται. Έτσι, διασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία των συστημάτων μακροπρόθεσμα. Η αρνητική ανατροφοδότηση και τα αποτελέσματα  αργούν συνήθως να αναδυθούν.

5. Να  χρησιμοποιείς και να εκτιμάς τους Ανανεώσιμους Πόρους και Υπηρεσίες:«Άσε τη φύση να κάνει τη δουλειά της»

Χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο όσα μας παρέχονται άφθονα από τη φύση, μειώνουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά και την εξάρτηση μας από μη ανανεώσιμους πόρους.


6. Να μην παράγεις απόβλητα: «Μη σπαταλάς, μη ζητάς» ή «Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»

Με την αποτίμηση και την αξιοποίηση όλων των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, τίποτα δεν πάει χαμένο.


7. Να σχεδιάζεις από τα χνάρια προς τις λεπτομέρειες: «Να βλέπεις και το δάσος και τα δέντρα»

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, μπορούμε να παρατηρήσουμε πρότυπα μορφών στη φύση και στην κοινωνία. Αυτά αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των σχεδίων μας, με τις λεπτομέρειες να συμπληρώνονται καθώς προχωράμε.


8. Να ενσωματώνεσαι, να μην απομονώνεσαι: «Τα πολλά χέρια κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη»

Τοποθετώντας τα σωστά στοιχεία, ανθρώπους, φυτά, ζώα στο σωστό μέρος, δημιουργούμε συσχετισμούς που τους επιτρέπουν  να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται.

9. Να εφαρμόζεις μικρές και αργές λύσεις: «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» ή «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει»

Τα μικρά και αργά αναπτυσσόμενα συστήματα διατηρούνται πιο εύκολα από τα μεγάλα, αξιοποιούν καλύτερα τους τοπικούς πόρους και παράγουν περισσότερο βιώσιμα αποτελέσματα.


10. Να αξιοποιείς και  να εκτιμάς την ποικιλία: «Μη βάζεις όλα σου τ’αυγά στο ίδιο καλάθι»

Η ποικιλία μειώνει την ευπάθεια σε πολλαπλές απειλές και επωφελείται από το μοναδικό, ιδιαίτερο χαρακτήρα του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεσαι.


11.  Να Χρησιμοποιείς τα άκρα και να εκτιμάς τις παρυφές: «Μη νομίζεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο μόνο και μόνο επειδή το μονοπάτι είναι εύκολο»

Στα σημεία που συναντώνται και αναμειγνύονται τα πράγματα, συμβαίνουν τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα. Αυτά συνήθως είναι και τα πιο πολύτιμα, πολυποίκιλα και παραγωγικά στοιχεία του συστήματος.


12. Να χρησιμοποιείς δημιουργικά και να ανταποκρίνεσαι στην αλλαγή: «Οραματισμός δεν είναι να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως θα γίνουν»

Μπορούμε να  αντιδρούμε θετικά σε μια αναπόφευκτη αλλαγή, παρατηρώντας προσεκτικά και μετά, παρεμβαίνοντας με τον κατάλληλο τρόπο στη σωστή στιγμή.


Καλό είναι να γνωρίζουμε αυτόν τον σύγχρονο όρο και να τον κάνουμε σημαία μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου