Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σποράκια ζυγίζουν τα παλιά βιβλία!

   Επιτέλους έφτασε η ώρα που μαθητές  και δάσκαλοι περιμέναμε! Η ώρα που θα αξιοποιούσαμε τα παλιά μας βιβλία. Τα βιβλία που αντί να καταλήξουν σε κάποια χωματερή θα γινόταν ξανά λευκό χαρτί έτοιμο για να τυπωθεί μια ιδέα, ένα ποίημα, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που θα έφτανε κάποια στιγμή στα χέρια ενός άλλου μαθητή.
   Το Υπουργείο Παιδείας το 2011 είχε σχεδιάσει το εθελοντικό Πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων με στόχο τη συστηματική συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων βιβλίων των μαθητών, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά την επόμενη  σχολική χρονιά  ή να επιστραφούν και να δοθούν προς Ανακύκλωση.)
    Το σχολείο μας υλοποίησε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των μαθητών μας. Συστάθηκε εξαμελής συντονιστική επιτροπή με συμμετοχή του Διευθυντή του Σχολείου μας, δασκάλων, γονιών και μαθητών. Αρχικά βαδίζαμε στο δρόμο της επαναχρησιμοποίησής τους, όμως, δυστυχώς η δομή των περισσότερων βιβλίων του ελληνικού σχολείου δεν επιτρέπει την επαναχρησιμοποίησή τους, διότι οι μαθητές σημειώνουν και εκτελούν τις εργασίες τους πάνω στις σελίδες των βιβλίων-εγχειριδίων (εξαιρούνται τα λεξικά  και η γραμματική της Ε΄και ΣΤ΄τάξης) κι έτσι οδηγηθήκαμε στην ιδέα της Ανακύκλωσης.
    Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του σχολείου μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να  συγκεντρώσει και να διαθέσει σε εταιρία Ανακύκλωσης τα παλιά βιβλία. Έγιναν οι απαραίτητες επαφές με την εταιρία και ξεκίνησε η συνεργασία για τη διάθεση των βιβλίων αλλά και όλων των άλλων ανακυκλώσιμων  υλικών που συγκεντρώνονται στο σχολείο. Τα οφέλη πολλαπλά!!! Εκτός από την οικονομική απολαβή,που είναι βέβαια πολύ σημαντική σ΄αυτή τη δύσκολη περίοδο  της κρίσης που περνάει η πατρίδα μας, οι μαθητές μας μέσα από το πρόγραμμα, βάζουν το λιθαράκι τους για τη σωτηρία του πλανήτη, κατανοούν τη χρησιμότητα της εξοικονόμησης πόρων, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση και το σημαντικότερο, οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
   Σήμερα λοιπόν ήταν η "Μεγάλη Μέρα" !!! Ζυγίσαμε τα αποθηκευμένα βιβλία και με χαρά τα μεταφέραμε στους τεράστιους Σάκους Ανακύκλωσης που μάς έφερε η εταιρία . Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που δεν πήραμε ανάσα.  Όταν δε, είπα στα σποράκια μου πως είμαστε από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που εκμεταλλεύεται τα ανακυκλώσιμα υλικά, κορυφώθηκε ακόμη περισσότερο. Άνοιξαν τα μάτια τους διάπλατα και με κοίταξαν έκπληκτα!!! Η χαρά τους απερίγραπτη, όπως απερίγραπτο και  το σχόλιο του μαθητή μου του Ορέστη που "κρατούσε λογαριασμό": κυρία τόσο μεγάλη πρόσθεση πρώτη φορά κάνω, είναι μια τεράστια  ουρά, σαν την Ελλάδα.....!!!  Πραγματικά ήταν μεγάλη η ουρά...και να φανταστείτε ζυγίσαμε τα βιβλία μόνο δύο τάξεων, της Γ΄και της Δ΄.
    Τη Δευτέρα συνεχίζουμε το ζύγισμα χαρτιού και παίρνει σιγά σιγά σειρά το αλουμινοκουτάκι. Θα τα πούμε σύντομα...
Καλή Ανακύκλωση ως τότε!!!

 Θα αναρτήσουμε σύντομα φωτογραφίες από τη διαδικασία...προσωρινά αναρτούμε την αγαπημένη μας γωνιά, τη "Γωνιά της Ανακύκλωσης".

Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου